fbpx

Porez na promet nekretnina u 2020.

  • od Nekretninolovac
  • 1

Koliko iznosi porez na promet nekretnina? U kojim slučajevima se plaća porez na promet nekretnina, a u kojima se ne plaća? Postoji li obveza plaćanja poreza na prvu nekretninu? Kako izbjeći porez na promet nekretnina?

Porez na promet nekretnina

Porez na promet nekretnina je porez koji plaćate ako ste nekretninu kupili, naslijedili ili ste ju na bilo koji drugi način stekli.

Koliko iznosi porez na promet nekretnina?

Porez na promet nekretnina iznosi 3% od tržišne vrijednosti nekretnine.

Kako izračunati porez na promet nekretnina u RH?

Tržišna vrijednost x 0,03 = iznos poreza na promet nekretnina.
npr: 100.000€ x 0,03 = 3.000€

Porez na promet nekretnina iznosi 3% od njene tržišne vrijednosti na datum stjecanja, a koja je njena tržišna vrijednost će izračunati porezna uprava kad vam dostavi rješenje o porezu na promet nekretnina.

Kada se porez na promet nekretnina NE plaća?

Međutim, porez na promet nekretnina nećete platiti ako se na nekretninu koju kupujete plaća PDV (porez na dodanu vrijednost).

Što znači da kad kupujete novogradnju od investitora/graditelja/prodavatelja koji je u sustavu PDV-a, ne postoji obveza plaćanja poreza na promet nekretnina.

Uz iznimku, porez na promet nekretnina svejedno ćete platiti kao kupac ako:

  • ako se radi o isporuci zemljišta, osim građevinskog zemljišta
  • u slučaju ako je vlasnik nekretnine od kojeg kupujete nekretninu u mogućnosti dokazati da je od datuma prvog nastanjenja, odnosno korištenja, do datuma sljedeće isporuke proteklo više od dvije godine – tada vi kao kupac, plaćate porez na promet nekretnina. Prodavatelj nastanjenje može dokazati ugovorom o najmu, prijavljenom prebivalištu, ugovorom o isporuci el.energije, i sl…

Postoje dodatni uvjeti pod kojima su građani oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina, međutim moraju ih moći dokazati određenom dokumentacijom. Zadovoljavate li te uvjete, provjerite Središnji državni portal.

Kada se porez na promet nekretnina ipak plaća?

Ukratko, porez na promet nekretnina se plaća na svaku nekretninu na koju nije plaćen PDV (porez na dodanu vrijednost) i plaća ju kupac.

Razmišljaš o prodaji svoje nekretnine? Objavi oglas na Nekretninolovcu besplatno!

PDV se plaća kad obveznik PDV-a isporučuje (1) građevinsko zemljište ili (2) građevine ili njihove dijelove, kao i zemljišta na kojima su izgrađene pod uvjetom da su korišteni kraće od 2 godine.

Ako prodavatelj nije u sustavu PDV-a, vi kao kupac ste obvezni platiti porez na promet nekretnina.

Zaključak

Prilikom kupovine ili prodaje nekretnina Država će naplatiti porez, a koja će to vrsta poreza biti i tko je obveznik plaćanja ovisi o specifičnoj situaciji. Ne postoje (ili su veoma rijetke) situacije u kojima Država ne traži svoj “dio kolača”. Uvijek zatražite pravni savjet od odvjetnika u čijem je području djelovanja vaš konkretan slučaj.

Prati nas na:

*Izjava o odricanju od odgovornosti: Podaci navedeni na ovoj web stranici (nekretninolovac.hr) i njeni autori, administratori, i sl. ni na koji način ne pružaju niti imaju namjeru davati pravne savjete. Ako trebate pravni savjet obratite se odvjetničkom društvu. Nijedan čitatelj, korisnik ili pretražitelj ove web stranice ne smije djelovati ili se suzdržavati od djelovanja na temelju podataka na ovoj web stranici bez prethodnog traženja pravnog savjeta odvjetnika u odgovarajućoj nadležnosti. nekretninolovac.hr i njegovi autori, administratori, i sl. odriču se svake odgovornosti u vezi s radnjama koje su poduzete ili nisu poduzete na temelju sadržaja ove web stranice. Sadržaj ove objave pruža se “kakav jest” te se ne izdaju tvrdnje da je sadržaj bez grešaka. Ova web stranica sadrži poveznice na druge web stranice trećih strana. Takve su veze samo radi praktičnosti čitatelja, korisnika ili pretražitelja ove web stranice; nekretninolovac.hr i njeni autori, administratori, i sl. ne garantiraju točnost podataka niti izdaju preporuke za korištenjem sadržaja/metoda koje su iskazane na tim web stranicama trećih strana. Sve informacije, sadržaj i materijali dostupni na ovoj web stranici su samo za opće informativne svrhe. Informacije na ovoj web stranici možda nisu najažurniji zakonski ili drugi podaci.

Podijeli ovo na:

Kako ti se svidio članak?

Usporedi

Usporedi