fbpx

Kupujete nekretninu? 5 stvari na koje morate pripaziti prije odluke

 • od Nekretninolovac
 • 1
nekretninolovac kupnja novog doma

Kupovina prvog stana ili kuće velik je korak koji mijenja smjer cijelog života.

Svi pričaju o cijenama nekretnina kao da je smisao ove odluke proći što jeftinije.

Zašto ne biste trebali proći što jeftinije kod kupnje nekretnine?

Dok cijena svakako igra veliku ulogu pri odabiru prve nekretnine, postoji jedna dugoročnija stavka kod odabira nekretnine iz snova koju ne bi trebalo previdjeti, a to je zadovoljstvo i sigurnost oko odabira prave nekretnine.

Vrijednost koju ćete VI dobiti u toj nekretnini.

Svatko za sebe može i mora procijeniti koliko želi biti siguran u svoj odabir i da li mu je važnija cijena ili imovina koju će u budućnosti moći lako prodati ili koju neće ni morati prodavati jer je odmah iz prve napravio promišljenu i dugoročnu odluku.

Nerijetko, uopće ne razmišljamo da ćemo danas-sutra kupljeni stan ili kuću morati prodati, a razlozi za prodaju kuće ili stana mogu biti razni i ovise o vašim potrebama i situaciji u kojoj se nalazite:

 • Potreba za prodajom velike kuće da bi se kupila dva manja stana
 • Kupovina većeg stana jer je trenutni premali – Često upravo mladi parovi previde da će kroz koju godinu trebati veći stan od trenutnog, upravo zbog novih članova obitelji. To je upravo ono o čemu pričamo, ono što je kratkoročno jeftinije ne znači da ćemo biti dugoročno zadovoljni i sigurni u naš odabir u vezi kupovine stana.
 • Promjena mjesta zaposlenja
 • Povećanje osobnog standarda, i kupovina bolje nekretnine
 • Prodaja naslijeđenog stana ili kuće (kad djeca nasljeđuju nekretnine svojih roditelja, baki, djedova i sl.)

Ovo su samo neki od razloga zbog čega ćete danas-sutra prodati svoju nekretninu.

Kao što vidite pola ovih razloga podrazumijevalo je dugoročnije razmišljanje u prošlosti.

Odnosno, promišljena odluka u prošlosti možda će vas spasiti od situacije da svoju kuću, stan, poslovni prostor, nekretninu za odmor morate prodati hitno i po nižoj cijeni nego što ona zapravo vrijedi.

Ipak, prilikom kupovine trebalo bi pripaziti i promisliti o ovim detaljima:

 1. Isplati li se (u vašoj konkretnoj situaciji) kupiti novogradnju ili starogradnju.
 2. Gdje se vidite za 10 godina, gdje za 20 godina i gdje za 30 godina. Koliko god se ovo činilo kao daleka budućnost vrijeme brzo prolazi, a vi morate znati koliko dugoročna je kupovina nove nekretnine.
 3. Vrijednost/korist koju ćete dobiti kupovinom te nekretnine (nije uvijek sve u cijeni)
 4. Lokacija, lokacija i lokacija. Jeftiniji kvadrati na periferijama grada ponekad ograničavaju komociju stanovanja jer ste udaljeni od škola, bolnica, društvenih okupljanja, posla i sl.
 5. Kako ćete financirati kupovinu nekretnine i hoće li to negativno ili pozitivno utjecati na Vaš mjesečni budžet.

Koje su prednosti novogradnje?

Prednosti novogradnje su mogućnost uređenja i organizacije prostora dok je zgrada još u izgradnji, u nekim uvjetima se ne plaća porez na promet nekretnina (više o tome ovdje), sve instalacije su nove, mogućnost kupovine vlastitog parkirnog mjesta, bolja energetska učinkovitost zgrade…

Koje su prednosti starogradnje?

Prednosti starogradnje su niža cijena, ponekad brže vrijeme useljenja, poznate su sve prednosti i mane zgrade…

Zaključak

Kupovinu nekretnine ne bi trebalo obavljati ishitreno i nepromišljeno. Nekretnine nisu likvidna imovina poput automobila i većinom se prodaju u roku od otprilike godinu dana, što može izazvati frustracije i stres ako vam je hitno da prodate nekretninu. 

Prije kupovine i prodaje promislite gdje ste sada i gdje očekujete da ćete biti kroz 15-30 godina, a možda i više. Koja nekretnina će Vam dati miran san i dugoročnu sigurnost, te s kojom nekretninom ćete dobiti najviše vrijednosti za novac.

Podijeli ovo na:

Kako ti se svidio članak?

Usporedi

Usporedi